op adem komen

Jouw muziek werkt helend

OP ADEM KOMEN

Terwijl ik naar de praktijk wandel neurie ik wat in mezelf. Dit keer iets van het nieuwe album van Tash Sultana. Ik heb wel eens gedacht ‘Wat is het leven zonder muziek?’ Het lijkt bijna een soort verslaving..


Muziek staat ook wel bekend als de meest veelzijdige, natuurlijke drug die er is. Gelukkig is het een gezonde drug. Op het moment dat je muziek luistert – en nog meer wanneer je muziek maakt – produceren je hersenen het stofje endorfine, wat maakt dat je je gelukkig voelt.

Muziek heeft een enorme positieve invloed op je lichaam, ziel en geest. Het vermindert stress, vermindert pijn en versterkt je immuunsysteem. Je inlevend vermogen neemt toe, net als je creativiteit en je geheugen. De grootste reden is: muziek verbindt

 

Door muziek kun je je makkelijker verbinden met je lichaam, je emoties en met anderen

Verbinding met je lijf

Muziek kun je door je hele lichaam heen voelen. En wanneer je danst voel je je meer geaard. Letterlijk en figuurlijk met beide benen op de grond. Het helpt je in het hier-en-nu te zijn.

Beweging en muziek: topcombinatie!

Filmpje: Deze dementerende vrouw (ex-ballerina) herinnert zich haar dansbewegingen

Je adem volgt het ritme
Je ademhaling volgt het ritme van ed muziek die je hoort. Wist je dat het arrangement ‘Air’ door Bach geschreven is om tot rust te komen?

Je hartslag past zich aan
Je hartslag en je bloeddruk verlaagt door rustige muziek. Het tempo van 60 bpm (beats per minute) is het tempo van een rustige hartslag.

Muziek verbind je met je emoties

Muziek help je je emoties een plek te geven. Doordat je hersenen de muziek verwerken, veerwerken ze tegelijkertijd je gevoelens. Ook stimuleert het de verbinding van de verschillende delen van je hersenen, wat niet gebeurd bij bijvoorbeeld bewegen of een andere activiteit. Het maakt daarbij niet uit of je een liedje luistert of in jezelf hoort. Grappig: zonder emotie is er eigenlijk ook geen muziek…

Verbonden voelen met anderen

Zodra je samen met iemand muziek maakt, maakt je brein oxytocine – het knuffelhormoon – aan. Je voelt je meer verbonden met anderen, gevoelens van eenzaamheid verminderen en je relaties versterken. Wanneer je samen naar muziek luistert deel je – met of zonder woorden – je emoties.

Nogal Persoonlijk

Hoewel op Spotify allerlei afspeellijsten staan om te slapen, te mediteren of te focussen, is muziek ontzettend persoonlijk. Welk cassettebandje deed je vroeger in je walkman? Welke elpee draaiden je ouders vroeger? Welke innerlijke beelden komen er bij je op bij een bepaald nummer? Dát maakt wát er gebeurd met jezelf.

Wat is op dit moment jouw favoriete muzikale ritme?

Inspiratie: Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie) ‘Singing in the brain’ en Esther Fennema (psychiater en musicus) ‘Het ontstemde brein’. 

  • Heb je moeite met het vinden van rust?

  • Ben je je eigen ademritme af en toe kwijt?

  • Zou je hieraan willen werken?


Bel, mail of app gerust!

Lieve groet, Janet

Ik ga zorgvuldig met je gegevens om. Lees hier mijn privacyverklaring

Het is niet mijn bedoeling je te spammen met informatie die je niet graag leest. Je kunt je gemakkelijk Afmelden voor deze nieuwsbrief