Hyperventilatie Den Haag

Hyperventilatie Den Haag

Ademhalen doe je eigenlijk automatisch. Als je slaapt, is je ademhaling langzaam. Bij inspanning, bijvoorbeeld tijdens het sporten, adem je sneller. Een volwassene haalt gemiddeld 10 keer per minuut adem. Als je last hebt van hyperventilatie adem je te diep of te snel, zonder dat je je daarbij inspant. Hyperventilatie Den Haag.

Vaak heb je zelf niet eens in de gaten dat dat gebeurt. Door die snelle ademhaling maakt je lichaam stresshormonen aan en komt daarmee in de actie stand terecht. Je voelt je opgejaagd en benauwd en kunt in paniek raken. Hyperventilatie is niet gevaarlijk, maar wel erg vervelend. De klachten kunnen regelmatig terugkomen. Zo kun je regelmatig een hyperventilatie aanval hebben.

 

Wat zijn symptomen van hyperventilatie?

Hyperventilatie doet veel met je lichaam. De snelle ademhaling roept een heftige reactie op. Je krijgt last van benauwdheid en duizeligheid. Ook kun je hartkloppingen en pijn op de borst ervaren. Daarbij kun je je zelfs afvragen of je een hartaanval hebt. Toch is dat gevoel alleen het gevolg van een verkeerde ademhaling. Je voelt ook tintelingen in je lichaam en hebt last van een droge mond. Daarnaast komen hoofdpijn en misselijkheid voor bij hyperventilatie. Gelukkig is er iets aan te doen en kun je de klachten leren voorkomen en verminderen.

Waardoor ontstaat hyperventilatie?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor hyperventilatie kan ontstaan. Zo kunnen angst, stress, vermoeidheid en overbelasting ervoor zorgen dat je gaat hyperventileren. Soms kan hyperventilatie ook ontstaan tijdens een paniekaanval. Het is belangrijk om de achterliggende oorzaak van de hyperventilatie te achterhalen. Wat maakt dat je je zo angstig voelt? Of hoe komt het dat je zoveel stress ervaart? Door dat in kaart te brengen, krijg je inzicht in de situatie. Zo weet je beter wanneer je een hyperventilatie aanval kunt krijgen.

Wat kun je zelf doen?

Hyperventilatie heeft altijd een achterliggende oorzaak. Soms ben je je daar niet eens van bewust. Bedenk daarom voor jezelf op welk moment je last krijgt van een te snelle ademhaling en wat de trigger daarvoor is. Voel je een hyperventilatie aanval opkomen? Probeer je dan te ontspannen, hoe raar dat misschien ook klinkt. Loop even een blokje om of doe iets wat je leuk vindt. Zo richt je je aandacht op iets anders. Vertel de mensen in je omgeving dat je last hebt van hyperventilatie. Zij kunnen je helpen door je erop te wijzen als je te snel gaat ademen. Zo kun je een hyperventilatie aanval beter voorkomen. Ook ademhalingsoefeningen kunnen daarbij helpen.

 

Professionele hulp

Heb je heel vaak last van hyperventilatie en belemmert het je in je dagelijks leven? Schakel dan op tijd professionele hulp in. Hyperventilatie gaat soms samen met angsten. In dat geval is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken of zelf contact op te nemen met een hulpverlener. Janet van den Broek is ademhalingscoach en helpt je om hyperventilatie te voorkomen en te verminderen. Door middel van adem- en ontspanningstherapie behandelt zij klachten, die veroorzaakt of verergerd worden door spanning.

Adem- en ontspanningstherapie bij hyperventilatie

Adem- en ontspanningstherapie helpt je om spanning te leren herkennen. Vervolgens leer je met die spanning om te gaan en bewust te ontspannen. Zo ga je je prettiger voelen en functioneer je beter in het dagelijks leven. Daarnaast werkt de therapie preventief. Je wordt mentaal sterker, kunt beter met stress omgaan en kunt een grotere belasting aan. Tijdens de behandeling zoek je samen met de therapeut naar de beste manier van ontspannen voor jou.

Over Janet van den Broek

Janet van den Broek is gediplomeerd adem- en ontspanningstherapeut, CSR stress- en burn-out coach en oefentherapeut Caesar. Zij begeleidt en behandelt al ruim 15 jaar mensen met verschillende klachten op het gebied van adem, houding en bewegingsapparaat. Daarnaast helpt ze mensen met psychische klachten. Wil jij graag beter leren omgaan met hyperventilatie? Maak dan snel een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Volg ons ook via Facebook

Hyperventilatie Den Haag

hyperventilatie Den Haag